French – STRATÉGIES POUR AMÉLIORER SES TRADUCTIONS EN FRANÇAIS


Vaše znanje tujega jezika je na ravni C1/C2


Jezik: French
Vrsta izobraževanja: Seminar for translators
Število ur: 6*
Velikost skupine: -
Termin: četrtek, 19. 11. 2015, 9.00 - 15.00
Lokacija: Veris d. o. o. , Stegne 7, 1000 Ljubljana
Začetek: četrtek, 19. 11. 2015, 9.00
Cena z DDV: 175,00 EUR* pedagoške ure

Vsebina


Delavnica je namenjena prevajalcem, ki prevajajo v francoski jezik. Cilj delavnice je, da udeleženci pridobijo učinkovite strategije za prevajanje slovenskih besedil v francoščino, pri čemer bo poudarek na pretvorbi (reformulaciji) v širšem pomenu besede – na leksikalni (z obogatitvijo besedišča), predvsem pa na skladenjski ravni (z različnimi ustreznimi skladenjskimi rešitvami). Opozorjeno bo tudi na pogoste pasti, s katerimi se prevajalci srečujejo zaradi nekaterih večjih razlik med slovenščino in francoščino. Udeleženci boste obravnavali tri krajša besedila. Dve besedili boste prevedli in analizirali skupaj, tretje pa bo že vnaprej pripravljeno za podrobnejšo analizo. Ta bo osredotočena na besedila različnih zvrsti, jezikovno ustreznost, pretvorbo na leksikalni in skladenjski ravni ter kontrastivni pristop.

Da bi lahko predavateljica čim bolj upoštevala želje in potrebe udeležencev seminarja, so vnaprejšnji predlogi besedil oz. vprašanja več kot dobrodošli. Udeleženci jih lahko do 30. oktobra pošljete na naslov izobrazevanje@veris.si.

Predavateljica


dr. Jacqueline Oven

Dr. Jacqueline Oven je rojena v Franciji. Od leta 1993 je zaposlena na Filozofski fakulteti v Ljubljani na Oddelku za romanske jezike in književnosti kot lektorica za francoski jezik, vodi pa med drugim tudi vaje iz prevajanja (na prvi in drugi stopnji) in konsekutivnega prevajanja (na drugi stopnji). Dejavno sodeluje na seminarjih in v študijskih skupinah, ki jih za učitelje francoščine organizira Zavod RS za šolstvo. Za OST je seminarje in delavnice vodila od leta 2001, tradicionalno dobro obiskane pa so tudi njene delavnice pri Verisu.

 
Seminar Number of lessons Date and time Price (VAT inclusive)
WORKPLACE SLOVENIAN
Tea Kačar
6* 27. 9. 2019 175 EUR apply SLOVENŠČINA Seminarji in delavnice
NEMŠKI PRAVNI JEZIK
mag. Marina Einspieler-Siegert
6* 18. 10. 2019 175 EUR apply NEMŠČINA Akademija za sodne tolmače
ANGLEŠKI PRAVNI JEZIK: GOSPODARSKO IN DEDNO PRAVO TER IZOBRAŽEVANJE
Jasna Uršič
6* 8. 11. 2019 175 EUR apply ANGLEŠČINA Akademija za sodne tolmače
GOSPODARSKE DRUŽBE V ITALIJI IN SLOVENIJI: PODOBNOSTI IN RAZLIKE
doc. dr. Sandro Paolucci
6* 22. 11. 2019 175 EUR apply ITALIJANŠČINA Akademija za sodne tolmače