Slovene – Skladenjski oreščki in orehi - jezikovna delavnica


Vaše znanje tujega jezika je na ravni C1/C2


Jezik: Slovene
Vrsta izobraževanja: Seminar for translators
Število ur: 6*
Velikost skupine: -
Termin: sreda, 10. 12. 2014, 9.00 - 15.00
Lokacija: Veris d. o. o. , Stegne 7, 1000 Ljubljana
Začetek: sreda, 10. 12. 2014, 9.00
Cena z DDV: 175,00 EURVsebina


Kako boste rekli: večina primerov je bilo rešenih ali večina primerov je bila rešena? Vprašanje, ki – včasih tudi od stanovskih kolegov – kar pogosto naleti na moja ušesa. Pa saj po občutku bi še šlo, a kakšen je argument za uporabo ene ali druge oblike?

Na delavnici se bomo spopadli z nekaterimi skladenjskimi dilemami, ob katerih marsikdo za trenutek postane, naguba čelo in se vpraša: zakaj tako, zakaj ne drugače? Vprašali se bomo, ali je Rim bil/bilo nekoč veliko mesto; ali je vzgoja in izobraževanje zahteven proces ali pa sta to morda zahtevna procesa; zanimalo nas bo, kakšno bo vreme na osemsto metrov/metrih nadmorske višine, povedali bomo, da ponesrečenca niso obravnavali kot nujni primer/nujnega primera in podobno. Ob različnih skladenjskih strukturah, ki jih bomo poiskali v okolju in besedilih, ki nas obdajajo, obravnavali pa jih bomo prek vaj, se bomo dotaknili še kakšne vejice, po potrebi tudi drugih ločil, se vprašali, kdaj je namesto stavka smiselno uporabiti posamostaljeno besedno zvezo, rekli besedo, dve o rodilniku, pa navezovalnem tožilniku in še čem. Na primer besednem redu. Če vas vprašam: Koliko vas me pozna? – sem naslonki postavila v pravilno zaporedje?

Predavateljica


Dr. Nataša Hribar je leta 2000 diplomirala iz slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Istega leta se je zaposlila kot asistentka za slovenščino na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani. Leta 2003 je magistrirala in leta 2007 doktorirala. Trenutno se največ ukvarja s poučevanjem tujcev v Sloveniji, je docentka za slovenski jezik kot drugi slovanski jezik na Panevropski univerzi v Banja Luki, Bosna in Hercegovina, poučuje pa tudi na Inštitutu za slovenistiko na univerzi Alpe-Adria v Celovcu, Avstrija. Od leta 2008 v reviji Pravna praksa tedensko objavlja jezikovne kotičke, sodelovala pa je tudi v oddaji Minute za jezik, ki so jo predvajali na TV Slovenija 1.

SLOVENŠČINA
 
Seminar Number of lessons Date and time Price (VAT inclusive)
WORKPLACE SLOVENIAN
Tea Kačar
6* 27. 9. 2019 175 EUR apply SLOVENŠČINA Seminarji in delavnice
NEMŠKI PRAVNI JEZIK
mag. Marina Einspieler-Siegert
6* 18. 10. 2019 175 EUR apply NEMŠČINA Akademija za sodne tolmače
ANGLEŠKI PRAVNI JEZIK: GOSPODARSKO IN DEDNO PRAVO TER IZOBRAŽEVANJE
Jasna Uršič
6* 8. 11. 2019 175 EUR apply ANGLEŠČINA Akademija za sodne tolmače
GOSPODARSKE DRUŽBE V ITALIJI IN SLOVENIJI: PODOBNOSTI IN RAZLIKE
doc. dr. Sandro Paolucci
6* 22. 11. 2019 175 EUR apply ITALIJANŠČINA Akademija za sodne tolmače